Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dilluns, 27 de febrer de 2012

El misteri de la tercera bandera del Monestir

AMSFG. Fons Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Autor: Pere Carreras.

Moltes persones han visitat aquest cap de setmana les torres restaurades del Monestir guixolenc. Una de les preguntes més recurrents ha estat, sens dubte, què representava la tercera bandera que es podia veure a la torre dels reis amb la de la ciutat de Sant Feliu i la senyera catalana. L’any 1229 el rei Jaume I el Conqueridor feia una crida en la qual prometia recompensar els qui l’ajudessin a la conquesta de l’illa de Mallorca. L’abat Bernat del Monestir guixolenc, oferí 5 cavallers armats i 170 homes. L’atac fou un èxit i el Monestir va entrar en el repartiment de béns i terres. Com a record de la participació guixolenca a la conquesta es penjaren a l’església parroquial la bandera què els ganxons portaren a l’expedició. Aquesta bandera va estar penjada a l’església fins a finals del segle XIX, en que es va perdre. Una descripció realitzada l’any 1805 pel dominic Jaume Villanueva ens permet conèixer el seu aspecte. Ara, torna a onejar en record d’aquells guixolencs que, un dia, anaren a la conquesta d’una illa.

Informació extreta de l’article d’Ernest Zaragoza Les banderes guixolenques que anaren a la conquesta de Mallorca. Àncora (1988).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada