Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dilluns, 23 d’abril del 2012

L’Arxiu Municipal celebra el Sant Jordi 2012 penjant a la web dos llibres de l’investigador guixolenc Gerard Bussot

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols celebra la diada de Sant Jordi de 2012 posant a l’abast dels usuaris, a la xarxa Internet, dos llibres més de la història i la cultura del nostre municipi que s’afegeixen a la dotzena de títols que ja hi ha disponibles. En aquesta ocasió es tracta de dues obres de referència escrites per l’investigador guixolenc Gerard Bussot: El fet musical a Sant Feliu de Guíxols (1865-1965 i Apèndix), publicat l’any 1992 i Carrers, cases i arquitectes, aparegut el 2000.

El fet musical a Sant Feliu de Guíxols (1865-1965 i Apèndix) és un estudi de les cobles, orquestes, solistes i grups musicals que hi ha hagut a Sant Feliu de Guíxols des de mitjans del segle XX. Des de les orquestres de ball populars fins als grups de rock i heavy de les dècades de 1970 i 1980, passant per cobles, grups d'havaneres, conjunts de jazz, cantants melòdics... L'obra es publicà per entregues periòdiques al setmanari guixolenc Àncora, que també tingué cura de la seva edició final en format llibre i a qui agraïm la gentilesa de permetre que l’Arxiu en pugui penjar un exemplar digitalitzat al web municipal. Les persones interessades en aconseguir un exemplar d’aquest llibre en paper poden contactar amb Àncora a través del mail redaccio@setmanariancora.cat o dirigir-se a les oficines d’Àncora, a les galeries del Mar del passeig dels Guíxols, els dilluns de 18 a 20 hores.



Pel que fa al llibre Carrers, cases i arquitectes. Sant Feliu de Guíxols, dels inicis fins el 1931, estudia l'evolució urbanística i constructiva del municipi al llarg dels segles, amb gran profusió de detalls sobre la vila baix medieval, les muralles, l'antiga toponímia, el planejament urbanístic o els principals arquitectes i mestres de cases que han deixat la seva petja a Sant Feliu. El text s'acompanya amb un seguit de gràfics i dibuixos que reconstrueixen la vila medieval i les façanes de cases vuitcentistes de la plaça, el passeig i les rambles guixolenques. Aquest llibre està exhaurit des de fa diversos anys, de manera que la seva versió digital és una bona oportunitat de redescobrir-lo.


Bona lectura, i bona diada de Sant Jordi!

dijous, 19 d’abril del 2012

Èxit de públic a la presentació del llibre de memòries d’Albert Tauler

El passat divendres 13 d’abril, el primer pis de la Biblioteca Octavi Viader de Sant Feliu es va omplir de gom a gom amb motiu de la presentació del llibre “Memòries i reflexions d’un vell ganxó”, d’Albert Tauler. El llibre és un relat autobiogràfic de les experiències i idees que han anat configurant la personalitat del Sr. Tauler en el transcurs de la seva vida, des de la infantesa fins a l’actualitat.

El Sr. Tauler és una persona de tarannà vitalista, gran conversadora i amb una memòria prodigiosa. Va treballar en diversos oficis durant la seva joventut fins a dedicar-se a la feina de pastisser, ocupació que va exercir durant 47 anys. Persona culturalment inquieta i gran lector, “Memòries i reflexions d’un vell ganxó” constitueix la primera obra literària d’aquest novell escriptor de gairebé 88 anys.



L’acte va comptar amb la presència del Sr. Tauler; de l’Alcalde, Sr. Joan Alfons Albó; i del també escriptor Sr. Xavier Colomer-Ribot, que ha tingut cura de l’edició del llibre. També hi foren presents les dues nétes del Sr. Tauler, que glossaren amb emoció i tendresa la figura del seu avi.

El proper dilluns 23 d’abril, diada de Sant Jordi, el Sr. Tauler serà a la rambla Vidal de la nostra ciutat signant exemplars del seu llibre “Memòries i reflexions d’un vell ganxó”.

(A les imatges, una instantància del públic assistent a la presentació, i el Sr. Albert Tauler signant exemplars del seu llibre. Autor de les imatges: Salvador Estibalca).

dimarts, 17 d’abril del 2012

Arxiu Municipal: Un any a la xarxa!



La comunicació amb els usuaris ha estat i és encara un dels grans reptes dels arxius. Per una part, cal explicar què són i què fan aquests serveis, ja que continuen essent uns grans desconeguts per a la majoria dels ciutadans. Per una altra part, també és necessari posar a la disposició dels usuaris eines per tal de facilitar l’accés als documents. En aquest sentit, Internet ha esdevingut fonamental, tot allò que no es troba a la xarxa, pràcticament es pot dir que no existeix.

Conscient de tot això, l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols l’abril del 2011 va obrir un blog, un compte a You Tube per a penjar vídeos de l’Arxiu, i un compte de Facebook. El blog serveix com a lloc d’exposició dels serveis i productes elaborats pel mateix Arxiu (publicacions, tallers, inventaris, documents en línia), alhora que també és el lloc on es publiquen notícies i novetats. El blog ha esdevingut una de les fonts principals de les quals es nodreix el compte de Facebook on, a més, hi ha àlbums de fotografies i vídeos penjats.

Després d’un any, el blog ha rebut pràcticament 8.500 visites i conté més de 80 articles publicats. Al compte de Facebook hi ha 2357 agregats, s’ha obert el grup “Arxiu Sant Feliu de Guíxols” amb 263 membres i també 11 pàgines de llibres digitals de Sant Feliu de Guíxols.

dimarts, 10 d’abril del 2012

Presentació d'un llibre de memòries a la Biblioteca Octavi Viader

El proper divendres 13 d'abril a les 20.30 h. tindrà lloc a la Biblioteca Pública Octavi Viader la presentació del llibre Memòries i reflexions d'un vell Ganxó d'Albert Tauler.

Albert Tauler va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 15 de juny de 1924, fill d’obrers del suro. Va assistir a l’escola racionalista fins a l’edat de 12 anys. Va començar a estudiar el batxillerat elemental, però va haver d’interrompre els estudis perquè en acabar la Guerra Civil van tancar l’institut. Va començar a treballar ja als 11 anys d’aprenent de barber, però també ha fet de llescador de suro, de picapedrer, ha fabricat tacons i sobretot de pastisser durant 47 anys, a més també d’un cert treball artístic i d’artesà del suro. Es va jubilar a l’edat de 64 anys. Des de llavors, ha mantingut una gran afició per la lectura.





A Memòries i reflexions d’un vell ganxó, Albert Tauler narra amb la mateixa passió amb què ha viscut la vida les seves vivències i inquietuds, que han fet que als 87 anys s’hagi decidit a escriure el seu primer llibre. Va començar escrivint-lo en papers que eren el revers en blanc d’un fullet de propaganda, muntatge o manteniment d’una làmpada de peu fins acabar fent-ho sobre paper ratllat. Un text que s’ha convertit en un corpus sòlid i emocionat del seu testimoni vital i un llegat que Sant Feliu de Guíxols ha de tenir ben present.

dimecres, 4 d’abril del 2012

Recordant Josep Albertí, en el 19è aniversari de la seva mort

Avui, 4 d’abril de 2012, es compleixen 19 anys de la mort de l’artista Josep Albertí Corominas. Pintor i poeta, Albertí va deixar una forta empremta entre les generacions de guixolencs que el van conèixer. Autor d’una prolífica obra, va llegar a la ciutat de Sant Feliu una valuosa col·lecció dels seus quadres, així com el seu habitatge del carrer de la Penitència, conegut popularment com a casa Albertí i que actualment allotja diverses dependències municipals.

A banda d’aquest llegat a la ciutat, hi ha molta obra de Josep Albertí en mans de  particulars, tant de compradors com d’amics de l’artista. Precisament una de les col·leccions més importans de pintura i dibuix de Josep Albertí és la de l’il·lusionista Xevi, amic íntim seu. Aquesta col·lecció es pot visitar a la Casa Màgica – Museu de la Il·lusió i de la Curiositat de Santa Cristina d’Aro (http://www.xevi-ilusionista.com/).

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols posa a la vostra disposició l’inventari del fons documental de Josep Albertí Corominas, format per catàlegs, correspondència, textos literaris, esbossos, etc. (descarregueu-vos l'inventari clicant aquí: http://www.guixols.cat/web/files/10_arxiu_josep_alberti.pdf).

Bona part d’aquest material ha estat recentment digitalitzat en el marc del Programa de divulgació de la memòria que impulsa el Pla de Barris del Puig i Eixample de Llevant de Sant Feliu. La col·laboració entre l’Arxiu i el Pla de Barris pretén localitzar el major volum possible de material referent a Albertí que actualment es troba dispers entre particulars amb l’objectiu de poder-ne disposar d’una còpia digitalitzada a l’Arxiu. D’aquesta manera s’aconseguirà un major coneixement de la figura personal i artística de Josep Albertí, tot escalfant motors davant l’imminent centenari del seu naixement el proper any 2013.

(A la imatge, Josep Albertí pintant. Arxiu Municipal Sant Feliu de Guíxols. Fons Josep Albertí. Autor desconegut)