Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

Tallers d'història

Autor logo: Rosa M. Rourich.



QUÈ SÓN ELS TALLERS D’HISTÒRIA?

Els Tallers d’Història són un servei que l’Arxiu Municipal ofereix des de l’any 1986 als centres educatius de Sant Feliu de Guíxols per tal de promoure el coneixement de la ciutat entre els nens i joves.

Els Tallers d’Història tenen l’objectiu de promoure:
El coneixement i l’estimació pel patrimoni documental municipal.
L’ús del patrimoni documental com a eina per a l’aprenentatge en diferents àmbits de coneixement.
Una visió oberta i crítica de la història a partir del fet local: conèixer el passat per entendre millor el present i pensar noves opcions de futur.
El sentiment de pertinença a la ciutat i la participació ciutadana de diferents col·lectius o grups socials.
El desenvolupament de les persones i l’educació en valors cívics i ètics.

Els Tallers d’Història organitzen:
Xerrades i tallers a les aules de les escoles i els instituts.
Activitats de difusió: xerrades als Centres Cívics, al Consorci Sant Feliu Gent Gran i l’exposició al Pati de l’Ajuntament.
Una proposta didàctica de cada tema, publicada a la Col·lecció de Quaderns Didàctics El Trinquet.

Els Tallers d’Història col·laboren amb la Biblioteca Pública Octavi Viader en l’organització de la Mostra Literària de Sant Jordi.


Tallers d'Història. Curs 2013 - 2014. "Rafael Patxot, l'últim humanista?"

El proper any 2014 es compleix el cinquantenari de la mort del guixolenc Rafael Patxot Jubert (1872-1964), industrial surer, astrònom, meteoròleg, benefactor i mecenes de la cultura catalana. En el marc del conjunt d’activitats programades pel Consell Assessor de la Masia Mariona amb el títol d’Univers Patxot, els Tallers d’Història de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols han elaborat un seguit de materials pedagògics per acostar als alumnes dels centres d’ensenyament de Sant Feliu la vida i la trajectòria d’aquest il·lustre guixolenc de projecció internacional.

Per veure i descarregar la guia de continguts i recursos per a docents "Rafael Patxot, l'últim humanista" en PDF, cliqueu aquí. També us podeu descarregar la guia en format Powerpoint al web http://guixols.cat/cultura/arxiu-municipal.html#pedagogics

Per veure i descarregar les bases de la XXVIII Mostra Artística - Concurs Sant Jordi. "Rafael Patxot, l'home que estimava la seva terra": Cliqueu aquí

Tallers d'Història. Curs 2012 - 2013. "Josep Albertí, un pintor enamorat de la vida"

El curs 2012 - 2013, els Tallers d’Història proposen treballar la figura del pintor guixolenc Josep Albertí, ja que l’any 2013 és el centenari del seu naixement. En el marc del tema  biografies i retrats, us convidem a conèixer la figura d’aquest pintor guixolenc des de diferents punts de vista: vida, pintura i obra gràfica i poemes. “Josep Albertí, un pintor enamorat de la vida” ressegueix la trajectòria vital d’aquest artista i també l’entorn en el qual va viure, els motius i els estils que el van inspirar.


Podeu trobar informació sobre Josep Albertí (biografia, cronologia, obra gràfica, obra literària, catàlegs, àlbum de fotos, recull de premsa, articles, etc.) al bloc:


Per veure i descarregar el PDF de la xerrada "Josep Albertí, un pintor enamorat de la vida": Cliqueu aquí (1ª part)(2ª part)
Per veure i descaregar el PDF del recurs "Josep Albertí, una comparativa: pintura i fotografia, abans i ara": Cliqueu aquí
Per veure i descarregar les bases de la XXVII Mostra Artística - Concurs Sant Jordi. "Enamorat de la vida": Cliqueu aquí