Història de Sant Feliu de Guíxols des dels orígens llegendaris fins al segle xxi, és el llibre que acaba de publicar Novaura Ocicultural aquest mes de març. Miquel Borrell n’és l’autor i ell mateix explica com va encetar el seu relat el juliol del 2009 a la cala de l’Ametller, arran de les paraules que Gaziel –al seu llibre Sant Feliu de la Costa Brava- dedicà a les nostres cales, tot comparant-les amb el paradís terrenal. Amb aquest llibre coneixerem la nostra història. Descobrirem el simbolisme de Pedralta, el racó dels Guíxols, la fundació del monestir, el naixement de la vila i del seu Consell, les lluites constants entre els ganxons i el seu senyor: l’abat del monestir. Veurem com creix la vila, com es relaciona amb l’exterior, com es defensa dels enemics, com la indústria del suro canvia i fa créixer la ciutat al segle xix i com el turisme l’engrandeix al segle xx. El tren, els artistes, i els escriptors, els casinos, els menjars i vestits, els jocs i les diversions al llarg del temps... tot hi és analitzat i explicat de forma entenedora, amb un toc de fantasia màgica.
Pàgines
NOTÍCIES
L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.
Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.
Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.
dimarts, 27 de març del 2012
dilluns, 19 de març del 2012
L’Arxiu Municipal penja a Internet la col•lecció sencera de la revista cultural L’Arjau
Seguint amb l’objectiu d’acostar els seus fons i col·leccions als ciutadans, l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols ha posat a la xarxa la col·lecció sencera de la revista cultural L’Arjau, publicació que edita ininterrompudament des de fa més de gairebé 25 anys. En total es tracta de 64 números i un volum aproximat de 1800 pàgines amb articles i notícies referits a la història, el patrimoni i la cultura de Sant Feliu de Guíxols i el seu entorn.
L'Arjau es va iniciar modestament el setembre de l'any 1989 amb la capçalera Informatiu de l'Arxiu i Museu de Sant Feliu de Guíxols. Després de diverses transformacions, el mes de novembre de 1997 es va rebatejar amb el seu nom actual i va adoptar com a colors distintius el negre i el salmó-ataronjat que encara avui dia l’identifiquen. La darrera transformació de L’Arjau va tenir lloc l’estiu de 2008, amb l’objectiu d’accentuar el seu paper com a revista cultural municipal tot mantenint la voluntat de donar a conèixer la ciutat de forma amena i plural. La revista és gratuïta i des de fa quatre anys es publica simultàniament en paper i en format digital.
La col·lecció sencera de L’Arjau se suma als diversos títols que l’Arxiu Municipal posa a l’abast dels usuaris de la xarxa i entre els quals hi ha els 10 primers volums de la col·lecció Estudis Guixolencs, publicada pel mateix Arxiu. En breu es preveu incrementar el catàleg d’obres disponibles on line amb altres títols com el de Gerard Bussot “Carrers, cases i arquitectes” o el d’Àngel Jiménez “Sant Feliu de Guíxols, una lectura històrica”, ambdós exhaurits des de fa anys.
Podeu consultar i descarregar-vos la col·lecció sencera de L’Arjau a l’apartat de l’Arxiu Municipal del web de l’Ajuntament (http://www.guixols.cat/web/cultura/arxiu-municipal/larjau-revista-cultural.html#presentacio). Les persones interessades en obtenir exemplars en paper de números endarrerits de la col·lecció poden fer-ho adreçant-se personalment a l’Arxiu Municipal (carretera de Girona, 45-47, de dilluns a divendres de 9 a 14).
Etiquetes de comentaris:
arxiu,
revista l'arjau
dijous, 8 de març del 2012
8 de març. Dia de la dona treballadora
AMSFG. Fons Dolors Buxó Guitart. Autor: desconegut. Grup de dones treballadores de la fàbrica de suro Suber C. de P. (1927 - 1936) |
Durant la primera meitat del segle XX, la dificil situació econòmica i social de la població de Sant Feliu de Guíxols va portar l'Ateneu Social, l'any 1923, a establir una nova fàbrica per donar feina als socis de la cooperativa que es trobessin a l'atur. El proces de constitució d'una nova cooperativa de producció va ser lent. L'any 1927 una assemblea ordinària de socis autoritzava, al cap i a la fi, la seva constitució. Oficialment hi treballaven 4 persones: un taper, dos d'aglomerat i un peó. Però les imatges de la Suber C. de p. mostren un bon nombre de dones treballadores. Aquest és el petit homenatge de l'Arxiu Municipal a totes elles.
Informació extreta del llibre d'Àngel Jiménez, de la col·lecció Cooperativistes Catalans de Cossetània Edicions: Sants Boada i Calsada.
Etiquetes de comentaris:
Àngel Jiménez,
dones treballadores,
Sants Boada
divendres, 2 de març del 2012
L’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines inaugura una exposició dels 150 anys del tren a la ciutat de Girona
Aquest dissabte 3 de març, a les 7 de la tarda, s’inaugura a Girona l’exposició “150è aniversari de l’arribada del ferrocarril a Girona”. La mostra permet endinsar-se en la història i evolució d’aquest mitjà de transport encara vigent a la ciutat de Girona, i esdevé sens dubte un contrapunt a la història de la desapareguda línia de tren de Sant Feliu de Guíxols. Recordem que el tren guixolenc, conegut també com el carrilet, es va inaugurar el 1892 i es va tancar l’any 1969.
L’exposició “150è aniversari de l’arribada del ferrocarril a Girona” ha estat organitzada per l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines. El president d’aquesta entitat és el guixolenc Ignasi Griñón, un apassionat de la història i la tècnica dels trens i, com no, gran coneixedor i divulgador de l’enyorat tren de Sant Feliu de Guíxols. El Sr. Griñón ha estat precisament la persona que ha tingut cura de la classificació i descripció del fons documental de la companyia del tren de Sant Feliu, fons que es conserva al nostre Arxiu Municipal. També és obra del Sr. Griñón una extraordinària maqueta de l’antiga estació del ferrocarril guixolenc (edificis, locomotores i vagons...), que es va exposar l’any 1992 i que fa un parell d’anys es va recuperar parcialment al pati de l’Ajuntament de la nostra ciutat en una mostra organitzada per l’Arxiu Municipal.
“150è aniversari de l’arribada del ferrocarril a Girona” es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona (plaça de l’Hospital, 6 tel. 972202013) durant tot el mes de març. Les nostres felicitacions a l’Associació d’Amics del Ferrocarril per aquesta proposta cultural i pel seu treball en donar a conèixer la història d’aquest mitjà de transport present encara avui dia en algunes localitats de les comarques gironines.
Etiquetes de comentaris:
Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines,
carrilet,
exposicions,
ferrocarril,
Ignasi Griñón,
tren
Subscriure's a:
Missatges (Atom)