Editorial Mediterrània, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, la Diputació de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, ha publicat el conte Petita història de Rafael Patxot i Jubert. El text del llibre és obra de M. Àngels Suquet, directora de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, i les il·lustracions han anat a càrrec de Pilarín Bayés.
Aquest conte, que es pot adquirir a les llibreries, vol divulgar entre la mainada la vida i la trajectòria del mecenes i científic Rafael Patxot i Jubert. Nascut a Sant Feliu de Guíxols el 1872, la seva vocació científica el portà a instal·lar un observatori astronòmic al costat de la casa pairal de la família, al passeig del Mar, i a estudiar la meteorologia. En traslladar-se a Barcelona, Patxot desenvolupà una intensa activitat filantròpica i humanista de foment i protecció de la cultura catalana, que el va convertir en un dels mecenes més importants que ha tingut Catalunya. La biografia de Patxot se’ns presenta de la mà de Creu Casas, llicenciada en Farmàcia i primera catedràtica en Botànica de l’Estat espanyol. Casas era filla del jardiner de la finca que Patxot tenia a Barcelona i, malgrat la seva condició humil, pogué estudiar precisament gràcies al suport del mecenes guixolenc. El conte recull els diversos escenaris de la vida de Patxot: el Sant Feliu natal i l’entorn familiar -tots dos van marcar una profunda empremta en la seva personalitat, fins al punt que mai els va oblidar-, l’etapa de Barcelona i, finalment, el seu exili forçós a Suïssa, arran de la Guerra Civil espanyola, on va morir el 1964. En el conte hi podem reconèixer perfectament, amb el traç expressiu i alhora personalíssim de Pilarín Bayés, escenaris típicament guixolencs vinculats a la vida de Rafael Patxot i dels seus avantpassats, com la platja, l’observatori i la casa Patxot, el Casino dels Nois o el conjunt arquitectònic del monestir.
La realització del conte neix d’una proposta de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols que de bon principi va rebre l’acceptació i el suport del Consell Assessor de la Masia Mariona, òrgan integrat per diverses entitats i institucions culturals catalanes vinculades a la vida i l’obra de Rafael Patxot. Els Srs. Rafel i Núria Carreras-Patxot, néts de Rafael Patxot i Jubert, també van acollir molt positivament la iniciativa i van expressar el seu desig que el guió i els textos del conte anessin a càrrec de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Aquest encàrrec, que l’Arxiu ha assumit amb orgull i responsabilitat, és una mostra més del treball conjunt realitzat entre la família i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per donar a conèixer l’obra filantròpica de Rafael Patxot, el seu amor per Sant Feliu i el compromís amb Catalunya. Aquesta bona entesa i objectius compartits ha propiciat, entre d’altres actuacions, el treball de la figura de Rafael Patxot als centres educatius guixolencs per mitjà del servei pedagògic de l'Arxiu (Tallers d'Història) o l’acte de recepció institucional i instal·lació a la sala de plens municipal, l’any 2016, de la bandera que onejava a l’Observatori Astronòmic del passeig del Mar.
La Petita història de Rafael Patxot i Jubert forma part de la col·lecció Petita història, amb la qual l’Editorial Mediterrània dóna a conèixer als infants i joves les personalitats, esdeveniments i indrets que han marcat la història del nostre país i que des d’ara compta entre els seus títols amb una altra figura de projecció internacional, al costat, per exemple, de l’escriptor Santiago Rusiñol, el pintor Joan Miró, l’arquitecte Puig i Cadafalch o el polític Francesc Macià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada