Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dilluns, 18 de febrer del 2019

18 de febrer de 1938. Bombardeig de Sant Feliu de Guíxols




El 18 de febrer de 1938 es produí un bombardeig naval contra la ciutat de Sant Feliu i sobre Fanals d’Aro (on es produïren dues víctimes) Els documents transcrits a continuació ens parlen dels fets.

Diari de Lluís Llor:
A las 2 de la tarde sin toque de sirena han aparecido varios aviones facciosos y leales sobre esta ciudad y muelle en cuyo momento entraba el vapor “Cabo tres forcas” y había dos barcos de vela en el muelle, oyéndose varios cañonazos de vapores de guerra y el silbido de unas bombas echadas por los aviones facciosos en los vapores. Uno de los proyectiles de los barcos de guerra ha ido a estallar en la acera de las casas nº 23 y 25 de la calle Caymó domicilio de Trinidad Bardó y Baldomero Suquet, causando daños de consideración y a las fincas de enfrente de (¿) Arará y de Narciso Suñer así como en casa de Julio Blas señalada de nº 7 y 9 calle J. Verdaguer, 19 calle de Caymó y 21 J. Verdaguer, registrándose solo un herido y otra (¿)[1] cerca Asilo Suris sin daños. Pasado peligro a las 5,10 tarde.
5.45 tarde. Sirena seguida de 8 cañonazos de buque de guerra, cesando el peligro a las 7.15 de la tarde. De Fanals d’Aro han pedido socorro y allí ha ido una ambulancia sanitaria (2 muertos, madre y niño en su propia casa).
Estadística Joan Bordàs:
Bombardeig naval a les 15 i a les 18 hores. 15 bombes. Objectiu: la població. Víctimes a Sant Feliu: cap. Danys: 2 fàbriques i 13 cases afectades.
Fulls de camp de Joan Bordàs:
Cases afectades: 13. Magatzems de can Sibils afectats. Fàbrica de can Burgell afectada. Import total dels danys: 33.756,50 pessetes.



[1] Il·legible, pel context assumim que es tracta d’una altra bomba.

Per saber-ne més:

https://sites.google.com/view/bombardeigs-guixols/inici

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada