Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dijous, 4 de juliol del 2013

Aquelles botigues d’abans… Un treball de recerca de batxillerat analitza l’evolució dels comerços de comestibles guixolencs dels darrers 90 anys

Durant l’hivern de l’any passat l’Arxiu Municipal va comptar amb la presència de l’Anna Roure Gardó, una estudiant de segon de batxillerat de l’IES Sant Elm que preparava el seu treball de recerca. Aquest mes de juny, l’Anna ha presentat el seu treball, titulat Estudi dels petits comerços de l’alimentació de Sant Feliu de Guíxols entre 1925 i 2012, que ha dirigit el professor José Antonio Llano.

L’Anna s’ha centrat en l’evolució dels comerços d’alimentació guixolencs dels darrers 90 anys combinant el tractament estadístic de les dades amb l’anàlisi de casos concrets. Per poder-ho fer ha treballat, per una banda, la documentació de l’Arxiu Municipal i, per l’altra, les fonts orals, entrevistant-se amb guixolencs que actualment regeixen negocis de venda de productes d’alimentació.

En el cas dels documents d’arxiu, ha consultat i buidat la informació dels llibres de matrícula industrial –posteriorment registres de l’IAE- elaborats per l’Ajuntament des de l’any 1925 i que es conserven a l’Arxiu Municipal. En aquests llibres hi consta la relació anual de persones que havien de pagar un impost a l’Ajuntament pel fet de regentar un negoci, amb dades com el tipus d’establiment i el carrer.

La informació recollida ha estat representada en gràfics, a través dels quals es fan més entenedores qüestions com l’any de creació del negoci, les formes d’adquisició, la continuïtat o no familiar, els tipus de productes oferts, etc. A més, l’estudi s’emmarca en el context social i econòmic de cada moment, tant al país en general com a Sant Feliu en particular, des de la dictadura de Primo de Rivera fins a la present etapa democràtica, passant pels anys de la II República i la dictadura franquista. El treball es complementa també amb un mapa de localització dels comerços estudiats i un interessant recull d’imatges.

Des de l’Arxiu Municipal felicitem l’Anna per aquest excel·lent treball.


A la imatge, l’aparador de la confiteria i botiga de comestibles de Joan Pagès, del carrer Major, al primer terç del segle XX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada