Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dilluns, 2 de maig del 2016

L’Hotel Panorama Park, una recerca històrica víctima de plagi

Daniel Pedrero Rosón és un jove guixolenc que en els darrers anys ha estat investigant la història dels diversos hotels dels germans Anlló. El desenllaç d’aquests establiments hotelers després de la mort sense descendència dels seus propietaris és de sobres coneguda per tothom i a hores d’ara ha tornat al primer pla de l’actualitat mitjançant les obres d’enderroc de les velles instal·lacions turístiques de la rambla del Portalet.

En l’últim número de la Revista del Baix Empordà, de març de 2016, hi podem llegir l’article “La torre de Can Rius de Sant Feliu de Guíxols”, en què Daniel Pedrero recupera els avatars d’un dels establiments dels Anlló: l’Hotel Panorama, del qual traça el recorregut des dels seus orígens com a xalet d’estiueig de l’hisendat Pere Rius fins a l’actual situació d’abandonament, tot repassant la dramàtica biografia dels seus propietaris.

L’article de Pedrero subsana una irregularitat esdevinguda fa pocs mesos i que amb aquestes línies creiem oportú posar de manifest. I és que la història narrada pel guixolenc li va ser plagiada per part d’un estudiant de periodisme madrileny, en el que esdevé una manca absoluta d’ètica personal i praxis professional.

Fa un temps Pedrero va establir contacte, a través de les xarxes socials, amb Álvaro Anula, un jove madrileny estudiant de periodisme interessat en el món de les ciències ocultes. Aprofitant la bona predisposició i l’entusiasme de Pedrero, Anula va aconseguir que aquest li fes arribar una còpia de la seva recerca sobre l’Hotel Panorama, prometent-li que havia intercedit per a la seva publicació en una revista especialitzada. Efectivament, l’article aparegué al número de gener de 2016 de la revista Enigmas, d’àmbit estatal, amb el títol El hotel maldito. Ara bé, el text anava signat únicament per Álvaro Anula, i Daniel Pedrero figurava tan sols com a autor de les fotografies. A més, contenia un apartat final afegit pel mateix Anula, totalment inventat, per donar major misteri a la història.

Daniel Pedrero és un usuari assidu de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, on acudeix per documentar-se en les seves recerques. Per aquesta raó, l’Arxiu coneixia al detall el resultat d’aquestes investigacions i va tenir ocasió de comprovar que el text publicat era un calc del que tenia preparat Pedrero. El mateix Pedrero va aportar diverses proves, incloent-hi missatges amb el Sr. Anula, que corroboraven aquesta apropació indeguda.

L’Arxiu Municipal va contactar amb la direcció de l’esmentada revista Enigmas, posant-los en coneixement d’aquesta situació, que ells ignoraven. En aquest sentit, en el número següent de la publicació ja figura la correcció i es fa constar Daniel Pedrero com l’autèntic redactor de l’article . Això, i la recent publicació d’aquest mateix article a la Revista del Baix Empordà fan justícia a una història que sortosament s’ha resolt satisfactòriament  però que convé denunciar públicament perquè no es torni a repetir.

A la imatge, una vista general del xalet Malionis de Pere Rius cap el 1925-1930, posteriorment l'Hotel Panorama dels germans Anlló (Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, fons Pere Rius, autor desonegut).

3 comentaris:

 1. Tot i que fins avui 02.07.2020 no he vist aquest article, us faig avinent que, havent treballat personalment a l'Hotel Panorama durant dos estius (1971 i 1972) puc dir que qui explotava l'hotel en aquell temps (i no sé si n'era la propietària) una senyora de Sant Pol de Mar que es deia Montserrat Pallarols i gairebé puc assegurar que l'any 1970 ja ho feia. Atés que l'hivern de 1971 a 1972 va portar a terme la construcció d'un nou bloc adossat al que era el Xalet Rius, això em fa pensar que ella n'era probablement la propietària per ella mateixa o societat interposada. No sé si això us pot aportar una certa informació al tema que tracteu.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Josep. Estic preparant un programa sobre els germans Anlló i m'agradaria molt poder contactar amb tu. Em pots escriure a merce.garro@gestmusic.es, si us plau?

   Elimina
 2. P.D. Vull dir més exactament Montserrat Blanch Pallarols.

  ResponElimina