Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dimecres, 8 de febrer del 2012

La tromba marina de 1965, en color

Durant aquestes darreres setmanes s’ha pogut veure a les sales del Museu d’Història, al Monestir, una interessant exposició titulada Un segle de temporals a Sant Feliu. Segurament, una de les escenes sobre fenòmens meteorològics extraordinaris que major impacte ha tingut per a diverses generacions de guixolencs ha estat la tromba d’aigua de la tarda del dia 2 de setembre de 1965. Això, és clar, amb permís d’algunes nevades com la de 1962 o la més recent de març de 2010...

La imatge de la tromba descarregant tota la seva potència al mar, a pocs quilòmetres de la badia, va ser captada per nombrosos fotògrafs fins a esdevenir una icona de la història recent de la ciutat. El que ja no és tan habitual és poder reviure en color la força d’aquell instant. Des de fa alguns dies, això és possible gràcies al reportatge fotogràfic realitzat pel Sr. Jordi Rabell, i del qual n’ha lliurat una reproducció a l’Arxiu Municipal.


El Sr. Rabell es va aficionar a la fotografia des de ben jove. Després del servei militar, i amb un bon bagage en la tècnica fotogràfica, muntà un laboratori fotogràfic amb el també guixolenc Jaume Cervera. També es dedicà a la venda de postals de record als turistes, sovint a partir d’imatges realitzades per ell mateix. Així mateix, el Sr. Rabell és un dels membres fundadors, l’any 1963, de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta entitat es fundà precisament arran de la nevada de 1962, i encara està en actiu, a punt de celebrar el 50è aniversari.

El Sr. Jordi Rabell és un col·laborador habitual de l’Arxiu Municipal, al qual ha lliurat reproducció digital del seu fons fotogràfic. Les imatges captades per la seva càmera són una radiografia de l’evolució social i urbanística de Sant Feliu des dels anys seixanta, sempre des d’una mirada d’autor, i esdevenen una valuosa aportació per a preservar la memòria de la nostra ciutat.

(A les imatges, dos moments de la tromba d’aigua del 2 de setembre de 1965. Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Fons i autor: Jordi Rabell Rigau)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada