Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dijous, 20 de desembre del 2018

Les brigades internacionals i la solidaritat durant la Guerra Civil centren els continguts del darrer número de la revista cultural L’Arjau


El 2018 es commemoren els 80 anys de la retirada de les Brigades Internacionals del front republicà durant la Guerra Civil espanyola. Els brigadistes eren voluntaris estrangers per defensar la República davant del cop d’estat militar del 18 de juliol. Alguns d’ells van morir a l’Hospital Militar que les Brigades Internacionals havien instal·lat a S’Agaró i estan enterrats al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. Una recerca impulsada per la investigadora Esther Bussot ha permès recuperar de l’oblit els noms i la biografia d’aquestes persones i ha servit de punt de partida per a l’homenatge institucional que els tres municipis de la Vall d’Aro (Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro) han fet darrerament a aquests combatents vinguts d’arreu del món.

L’Arjau se suma a aquest reconeixement i dedica a aquests voluntaris estrangers una part important del seu darrer número. Juntament als brigadistes internacionals, la revista amplia la seva mirada cap a d’altres col·lectius i personalitats vinculats amb Sant Feliu de Guíxols que també es van unir solidàriament per fer front als patiments de la Guerra Civil o denunciar l’amenaça feixista. En aquest sentit, es rescata la labor assistencial desplegada pel Comitè Local de Creu Roja en l’atenció als nombrosos ferits que hi hagué a Sant Feliu com a conseqüència dels bombardejos del bàndol franquista, així com l’atenció que també prestà al col·lectiu de refugiats provinents d’altres punts de l’Estat. En el voluntariat de la Creu Roja s’hi incorporaren fins a 27 dones que hi prengueren un paper actiu com a infermeres i que fins ara només havien estat citades de manera genèrica.

Per altra banda, la Guerra Civil fou coberta per nombrosos enviats especials i la causa republicana es guanyà el suport de molts intel·lectuals d’esquerres. Una d’aquestes personalitats fou el periodista i corresponsal de guerra britànic John Langdon-Davies, que a partir de mitjan dècada de 1950 residiria llargues temporades a Sant Feliu de Guíxols. Durant la Guerra Civil, Langdon-Davies mantingué una postura molt crítica amb la política de no-intervenció i va promoure la primera ONG de la història, Plan Internacional, per protegir els infants del conflicte.


Comitiva de l’enterrament d’un brigadista al cementiri de Sant Feliu de Guíxols durant la Guerra Civil. AMSFG. Fons Vicenç Gandol (autoria: Vicenç Gandol)


L’Arjau també aborda el paper de la memòria històrica i de la pedagogia en la construcció de societats democràtiques i fa un reconeixement a la tenaç i pionera labor de l’arxiver Àngel Jiménez per recuperar la memòria històrica de Sant Feliu de Guíxols des de la proclamació de la república fins a la mort del dictador, amb especial atenció a la Guerra Civil.

L'Arjau es pot aconseguir gratuïtament als estancs i llibreries de Sant Feliu de Guíxols o en els serveis municipals següents: Museu d’Història, Botiga del Monestir, Oficina d’Informació Ciudadana, Punt d’Informació Juvenil, Guíxols Desenvolupament (estació d’autobusos), Centres Cívics de Vilartagues i Tueda, Biblioteca pública Octavi Viader i Arxiu Municipal. També podeu rebre'l a casa gratuïtament enviant-nos un correu amb el vostre nom i cognoms i domicili a arxiu@guixols.cat 

Si ho preferiu, podeu descarregar-vos aquest número de L'Arjau CLICANT AQUÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada