Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dimecres, 15 de maig del 2019

Ha mort Joan Canadell Mas

Aquest dissabte 11 de maig de 2019 hem conegut la mort de Joan Canadell Mas als 74 anys d’edat. La notícia ens ha sorprès a la cloenda del congrés d’arxivística que ha tingut lloc a Sant Feliu el cap de setmana i que ha aplegat més de 300 professionals del sector. Fem aquesta referència precisament perquè en Joan va mantenir la darrera dècada una estreta relació amb el nostre Arxiu Municipal, tant a l’hora de proporcionar-nos informacions diverses com facilitant-nos documentació. 

Per a moltes persones, també per a nosaltres, en Joan fou durant molts anys el llibreter de referència de la desapareguda botiga can Viader de la Rambla. Però a mesura que va començar a col·laborar amb l’Arxiu se’ns va anar dibuixant el perfil d’una persona polifacètica que des de ben jove havia mantingut una estreta implicació amb el món cultural i els mitjans de comunicació locals. Aquestes inquietuds van portar en Joan Canadell a fer de locutor de ràdio, a formar part del grup musical Sherpas o fins i tot a treballar com a corresponsal de premsa escrita (era molt divertit sentir-li explicar com ell i el seu company Jordi Budó van aconseguir l’exclusiva d’on es trobava descansant el futbolista del Barça Johann Cruyff, allunyat de tota pressió mediàtica, i com van aconseguir fotografiar-lo d'imprevist). De fet, en Joan també participà activament en el setmanari local Àncora, del qual en fou una de les cares visibles fins al tancament d’aquest rotatiu l’any 2016. 

Darrerament encara vam poder comptar amb la col·laboració d’en Joan i entrevistar-lo en el marc del projecte de memòria oral sobre els quaranta anys d’ajuntaments democràtics a Sant Feliu de Guíxols que estem portant a terme. El seu testimoni va ser un dels que va aparèixer en l’audiovisual sobre el barri de Vilartagues que es va presentar encara no fa un mes. Haurà esdevingut, sense saber-ho, el darrer reconeixement que l’Arxiu Municipal haurà fet el nostre benvolgut Joan Canadell.

A la primera imatge, retrat de Joan Canadell l'any 1994 (AMSFG, Fons Ajuntament. Autoria desconeguda). A la segona imatge, un joveníssim Joan Canadell tocant el piano, l'any 1963 (AMSFG, Fons Setmanari Àncora. Autoria. Pere Ferré Colomé).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada