Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dilluns, 2 d’octubre del 2023

Recordem en Toni

En Toni Ferrer a l'Arxiu el 2013 durant 
la identificació de caricatures de Narcís
Masferrer (AMSFG. Fons Ajuntament. 
Autoria: Marc Auladell Agulló).
En Toni Ferrer Vicens va morir aquest dissabte 1 d’octubre de 2023. Va ser una notícia que a molts ens va agafar d’imprevist, malgrat saber que estava malalt. Ha marxat massa d’hora, quan de ben segur que el cap li bullia d’idees i projectes. I és que en Toni sempre va ser una persona molt activa en temes culturals, amb interessos relacionats amb la música, el teatre, el còmic o el cinema. Durant la dècada de 1980 va formar part amb una colla d’amics del grup d’animació cultural Peti qui Peti, grup que va ser molt actiu en la recuperació de la Festa Major i del Carnaval dels primers anys de la democràcia. També a través de Peti qui Peti, en Toni Ferrer i a la seva parella Judith Albertí van especialitzar-se en la realització de diverses pel·lícules d’animació i fantasia, a partir de propostes innovadores amb ninots de plastilina i altres materials. De la mateixa manera, en Toni Ferrer Vicens va ser l’autor, juntament amb l’artista guixolenc Carles Piqueras, de diverses edicions del cartell de Festa Major durant aquells anys 80; són cartells alhora festius i irreverents, amb unes il·lustracions que destil·len una gran càrrega satírica i en què es caricaturitzaven diversos polítics i personalitats locals.

Tot aquest bagatge i coneixement, en Toni el va poder viure des de ben petit a casa seva. El seu pare, Toni Ferrer Gallego, també era un gran amant del còmic i la il·lustració i és recordat per la seva faceta de pintor de cavallet i de cineasta amateur. En Toni Ferrer pare és autor d’una bona colla de pel·lícules amb el nom de Toni Films en què també prenia part activa la seva esposa, l’Anna Vicens Feliu, mare d’en Toni Ferrer fill. La parella feia sovint d’actors de les seves pel·lícules i, de fet, a través de la seva cinematografia hi podem anar descobrint com va creixent i fent-se adult en Toni Ferrer Vicens, ja sigui com a figurant o protagonista d’alguns dels films dels seus pares. És el cas, per exemple, de la pel·lícula Conte de Festa Major, rodada el 1965, o del film L’home i l’ofici, pel·lícula de 1982, on veiem un Toni ja adult que s’enfunda fins i tot en una armadura de cavaller medieval en un singular i atrevit rodatge al castell del Montgrí.

En Toni de nen en un fotograma 
de la pel·lícula Conte de Festa 
Major, 1965.
En Toni Ferrer Vicens va ser professor i després director de l’Escola d’Adults - Centre de Formació d’Adults de Sant Feliu de Guixols. Va saber incorporar a la seva activitat docent el seu talent i interès pel cinema, impartint classes de tècniques d’enregistrament i edició digitals, amb què els alumnes aprenien a realitzar les seves pròpies filmacions. Com a cloenda de cada curs, els alumnes elaboraven conjuntament un documental a partir d’un tema concret, que sovint li permetia a en Toni recuperar o reivindicar aspectes genuïnament ganxons, des d’antigues tradicions a anècdotes populars, passant per narracions orals o aspectes del passat. I així, gràcies a aquests enregistraments coordinats des de l’Escola d’Adults, amanits amb un punt d’ironia i sorna, en Toni i els seus alumnes van posar imatges a diverses “ganxoneries” i a històries tan divertides com la de la Mesquita d’en Salvi, van rememorar les desaparegudes sales de festes de Sant Feliu o es van interrogar sobre qui havien estat els ibers que havien poblat el promontori dels Guíxols. En aquests treballs s’hi recullen nombroses entrevistes i hi podem veure el mestratge en l’ús de tècniques d’animació com la de l’stop-motion, a partir de figuretes de playmobil. Tots ells es poden veure en línia al Canal Ganxó

En Toni Ferrer el 1983, durant
el final de curs de l’Escola
d’Adults de Sant Feliu (AMSFG.
Fons El Punt. Autoria desconeguda).
En Toni també va col·laborar moltíssimes vegades amb l’Arxiu Municipal, en solitari, juntament als seus pares Toni Ferrer i Anna Vicens, o amb la Judith Albertí. A ell cal agrair-li especialment la seva implicació en les tasques d’inventari de dos fons documentals conservats a l’Arxiu: per una banda, la identificació de més de mig miler de caricatures de personatges locals dibuixades pel ninotaire Narcís Masferrer, de la qual cosa en va sortir una exposició al pati de l’Ajuntament l’any 2013 que també va comissariar en Toni; i, per l’altra banda, la identificació del centenar llarg de pel·lícules del cineasta amateur Alexandre Matas; en aquest cas, es tractava de bobines de filmacions en 16 mm, 8 mm o super 8, que en Toni es va dedicar pacientment a anar mirant una per una a través d’una visionadora per conèixer-ne la temàtica i el contingut. Durant molts mesos, la llarga i prima figura d’en Toni, amb el seu característic barret, apareixia a l’Arxiu per a, seguidament, tancar-se diligentment com un ermità a la sala habilitada per al visionat de les bobines, una feina delicada que ell feia amb autèntica passió.

La relació d’en Toni amb l’Arxiu ens va permetre descobrir una persona molt autèntica, reservada i de poques estridències, amb un parlar tranquil però determinat i amb les idees molt clares. Amb aquestes línies hem volgut recordar-lo a ell i a tot el llegat cultural que ha deixat a Sant Feliu de Guíxols.

Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada