Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dijous, 14 de març del 2024

El nou número de la revista L’Arjau proposa una nova mirada a l’obra dels fotògrafs Ricard Mur i Valentí Fargnoli i a la seva relació amb Sant Feliu de Guíxols

El número està dedicat a la figura del recentment traspassat Agustí Roldós Soler, llibreter, col·leccionista de fotografia i historiador local, entre moltes altres facetes.

Ricard Mur Dargallo, va néixer el 1875 a Gallur (Saragossa) i a partir de l’any 1909 es va instal·lar com a fotògraf a Sant Feliu de Guíxols, on va morir el 1939. La seva activitat fotogràfica és la pròpia d’un retratista amb galeria i, a part dels retrats, de presentació luxosa, va comercialitzar també diferents sèries de postals. Com solien fer els fotògrafs locals, per editar les postals va buscar els aspectes propis de Sant Feliu de Guíxols, atractius tant pels mateixos habitants de la ciutat com per als turistes. Aquestes instantànies ara tenen un gran valor documental per conèixer quina era la imatge de Sant Feliu en el passat. Mur també va ser un dels primers fotògrafs en ser valorats a les comarques gironines quan, als anys 80 del segle XX, es va donar a la fotografia valor patrimonial i documental.

L’any 2020 l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va adquirir el fons fotogràfic de Ricard Mur, format per més de 500 negatius originals en placa de vidre, que es va catalogar i digitalitzar. Durant el curs 2022-2023 es va difondre a la ciutadania la figura i l’obra de Mur mitjançant diverses activitats pedagògiques i culturals per mitjà dels Tallers d’Història, el servei pedagògic de l’Arxiu Municipal, amb la col·laboració del Museu d’Història i la Biblioteca Pública Octavi Viader.

Barquejant a la platja de Sant Pol, amb la casa de les Punxes a l'esquerra, a principis dels anys 30 (AMSFG, Col·lecció Espuña-Ibáñez. Autoria; Ricard Mur)

Amb aquest L’Arjau es clou el conjunt d’aquestes actuacions. Alhora, la revista s’ha proposat aprofundir en el coneixement de la biografia i el mestratge de Ricard Mur, que presentava diversos interrogants, així com la seva relació amb un altre fotògraf contemporani seu i a qui Sant Feliu també deu una part de la memòria gràfica de la ciutat: Valentí Fargnoli. Nascut accidentalment a Barcelona el 1885, la família Fargnoli es va instal·lar a Girona cap el 1898, on el fotògraf va morir el 1944. Si Ricard Mur va ser propietari de diversos establiments fotogràfics, Fargnoli, en canvi, va ser fotògraf ambulant. De Fargnoli també s’ha pogut fer una recerca més exhaustiva, tant de la seva relació amb Mur com de la producció fotogràfica relacionada amb Sant Feliu i les comarques gironines.

Agustí Roldós a la seva llibreria (AMSFG, fons i col·lecció Agustí Roldós. Autoria desoneguda)

Finalment, cal destacar que aquest L’Arjau també vol ser un homenatge a l’Agustí Roldós Soler, que va morir l’octubre de 2023 i que ja no va poder col·laborar en l’elaboració de la revista. A l’Agustí li devem nombrosos llibres sobre història de la fotografia i del cinema a Sant Feliu de Guíxols i un gran nombre d’assajos. Polifacètic i belluguet, va regentar una coneguda llibreria-papereria a la nostra ciutat però també va ser historiador local, escriptor i col·leccionista de postals i fotografies antigues, entre moltes altres facetes.

L’Arjau és una revista cultural gratuïta que edita l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per mitjà de l’Arxiu Municipal. Es pot aconseguir sense cap cost els serveis municipals següents de Sant Feliu de Guíxols: Museu d’Història, Botiga del Monestir, Oficina d’Informació Ciudadana, Punt d’Informació Juvenil, Guíxols Desenvolupament (estació d’autobusos), Centres Cívics de Vilartagues i Tueda, Biblioteca pública Octavi Viader i Arxiu Municipal. També podeu rebre'l a casa gratuïtament enviant-nos un correu amb el vostre nom i cognoms i domicili a arxiu@guixols.cat.

Si ho preferiu, podeu llegir-la en format electrònic al següent enllaç:

https://arxiumunicipal.guixols.cat/attachments/arjau_guixols_arxiu_087_fotografs_ricard_mur_valenti_fargnoli.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada