Pàgines

NOTÍCIES

L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle XIV), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

divendres, 25 d’abril del 2014

Els nens i nenes de Sant Feliu de Guíxols homenatgen Rafael Patxot

Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Fons Ajuntament. Autor Salvador Estibalca

Els 3.219 alumnes dels vuit centres educatius de Sant Feliu de Guíxols durant aquest curs han homenatjat la figura de Rafael Patxot, realitzant escrits i treballs de plàstica relacionats amb les múltiples facetes d’aquest guixolenc. D’aquesta manera, a través de les propostes dels Tallers d’Història de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, les escoles i instituts de la ciutat s’han adherit a la celebració de l’Any Univers Patxot, en commemoració del cinquantè aniversari de la mort d’aquest personatge. Rafael Patxot, nascut l’any 1872 en una família d’industrials del suro, va ser pioner en l’estudi de la meteorologia i també un dels més grans mecenes que ha tingut la cultura catalana. L’Any Univers Patxot ha estat promogut pel Consell Assessor de la Masia Mariona, organisme que depèn de la Diputació de Barcelona i que té la seu a l’antiga residència d’estiu de Rafael Patxot i la seva esposa Lluïsa Rabell, situada al Parc del Montseny.  

Els alumnes han descobert en Rafael Patxot un important científic i filantrop, i també els valors de compromís, generositat i esforç que el van guiar durant tota la seva vida. Malgrat la seva condició benestant i la seva gran fortuna, va tenir una vida tràgica, marcada sobretot per la mort de dues de les seves filles quan eren molt joves. Per aquest motiu va crear diverses fundacions en honor dels seus familiars difunts. A partir d’aquestes institucions va donar ajudes a persones, especialment dones, de classe pobra i també va patrocinar projectes com l’Estudi de la Masia Catalana i l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. També va promoure la creació i la recerca en àmbits tan diversos com la música, la història, el dret, la literatura, la cultura popular, etc. L’altra faceta, no menys important, de Rafael Patxot és la seva actuació com a científic. Fou un dels pioners en l’estudi de la climatologia de Catalunya. Va contribuir de manera decisiva a la creació del Servei Meteorològic de Catalunya i va promoure l’estudi dels núvols a nivell internacional. La Guerra Civil va estroncar la seva activitat i, perseguit per ambdós bàndols, es va haver d’exiliar a Suïssa. Dotat d’una gran tenacitat, malgrat les circumstàncies, va mantenir actives les seves fundacions. Contrari al règim de Franco, no va voler tornar mai a Catalunya i va manifestar obertament la seva oposició al dictador.

La culminació del treball realitzat durant tot el curs conjuntament per totes les escoles i instituts de Sant Feliu de Guíxols i l’Arxiu Municipal ha estat el lliurament de premis de la 28a Mostra Artística de Sant Jordi, organitzat per la Biblioteca Pública Octavi Viader i que va tenir lloc el mateix dia 23. També es pot visitar una mostra dels treballs de plàstica seleccionats pels centres a la Casa Patxot, seu de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, fins al dia 22 de maig (matins de 9 a 14.00 h)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada